Vaikkojoki (www.vaikko.net)

Vaikkojokiesite 2020

Vaikonvaellus -patikointi- ja pyöräilyreitit
Vaikonvaellus-polut ovat helppokulkuiset ja sopivat kaikenikäisille. Reitti on merkitty paaluilla.

Vaikon luontomatkailualue käsittää tuhansien hehtaarien vaihtelevat maa-alueet Vaikkojoen jokireitillä ja sen vaikutuspiirissä. Alueelta löytyy eri kasvutyyppien erämaita aina lehtometsistä kuiviin kankaisiin. Lukuisat järvet ja lammet sekä monipuoliset eläin- ja kasvilajit tarjoavat mielenkiintoisia luontoelämyksiä. Alueella on hyvät mahdollisuudet sienestykseen ja marjastukseen.
Rakkinekoskella on Vaikkojoen uiton muistomerkki. Muistomerkillä kunnioitetaan ja arvostetaan entisajan raskasta uittomiesten työtä ja kaavilaista metsätalouteen liittyvää kulttuuriperinnettä.
Rakkinekoskelta Makkarasärkälle mentäessä kuljetaan aluksi metsätietä tai vanhan, historiallisen lentokentän (käytetty aikoinaan metsien lannoituksessa pienkoneiden kenttänä) vierustaa. Pielisen Pitkä -koskella on entisen tukkikämpän sijan läheisyydessä levähdyspaikka. Makkarasärkällä harjanteen päällä on leveä uittomiesten polku.
Rakkinekoski-Makkarasärkkä (patikointi- ja pyöräily)
Rakkinepolku


Vesiretkeilijän Vaikkojoki
Vaikkojoki tarjoaa elämyksiä niin melojille kuin kalastajillekin. Vaikkojoenreitin latvavedet lähtevät Juuasta ja päättyvät Kaaville. Vaikkojoki on noin 50 kilometrin mittainen suojeltu vesireitti.
 
Vaikkojoen reitti on kolmiosainen. Ensimmäinen kolmannes on asumatonta erämaata ja luonnontilaista jokea, joka on parhaimmillaan korkean veden aikaan. Jo keskivedellä osuus on matala ja pohjakosketuksilta on vaikea välttyä. Tällä osuudella on tusinan verran koskia ja saheja, jotka ovat luokittelemattomia, helpohkoja laskettavia. Lietejärveltä alkaa joen toinen vaativampi osuus. Tämä jakso on aikoinaan uittoa varten perattu, mutta viime vuosina entisöity työntämällä kivet takasin koskiin.
Keskiosan 19 koskesta muutamat antavat haasteita kokeneellekin laskijalle III-luokan verran. Siksi osuudella suositellaankin käytettäväksi aukkopeitettä ja kypärää. Korkeuseroa tälle 24 kilometrin jaksolle Polvikoski mukaan lukien kertyy viitisenkymmentä metriä.
Joen kolmas osuus on suhteellisen sileää taivalta järvien välisine koskineen, jotka ovat helppoja, virtamaisia melonnan keventäjiä. Viimeinen näistä koskista on Melttusvirta, josta pääsee Kaavinjärveä joko päätepisteeseen Kaavin kirkonkylän rantaan tai Rikkavedelle ja edelleen vaikkapa Saimaalle.

Vaikkojoen Kusiaiskoskelta alkavat ohjatut koskenlaskuretket tarjoavat turvallisen mahdollisuuden päästä nauttimaan koskien kuohuista. Suurella koskiveneellä tehtävän retken aikana lasketellaan parinkymmenen kilometrin matkalla kymmenkunta koskea. Koskenlaskuretken kruunaa luonnon helmassa nautittava ateria nokipannukahveineen.
 

Kalastajien Vaikkojoki
Vaikkojoki tarjoaa mahdollisuuksia kalastajalle. Koskien väliin jää pitkiä virtoja, suvantoja ja järviä, jotka ovat myös hyviä kalastuskohteita.
Joen varrella ja tuntumassa on lomayrityksiä. Näiden kautta saa myös retkiopastusta ja tarvittaessa eräoppaita, samoin kuin vuokraveneitä ja kanootteja. Omankin veneen laskupaikat voi kysyä lähellä jokea toimivilta luvanmyyjiltä.
Kaavin alueella on runsas matkailutarjonta, joten Vaikkojoki sopii erinomaisesti perhematkailuun kalastajan halutessa saaliin perään toisten viihtyessä paremmin vaikkapa ratsun selässä tai luonnossa liikkuen. Vaikkojoki kuuluu Kärkiapajat kalastuskohteisiin.
 

Rakkineen leirialue
Rakkineen leirialue sijaitsee Kaavin kirkonkylältä 30 km:n päässä Vaikkojokeen rajautuen. Leirialue on n. 60 ha ja se rajautuu yli kilometrin matkalla Vaikkojokeen ja useisiin vesistöihin sekä Kaavin Niinivaarasta Rakkinekoskelle lähtevän tien varteen. Alue on hiekkakangasta.

Alueella voi harrastaa mm. koskenlaskua, ratsastusta, suunnistusta, kalastusta, patikointia, marjastusta, maastopyöräilyä  ja melontaa. Rakkinekoskella on kota ja Makkarasärkillä sekä Multiväärällä on laavut. Kotaa ja laavuja ylläpitää Kaavin kunta.
 

Vaikkosäätiö
Vaikkosäätiö, joka perustettiin v. 1998 lakkautettiin v. 2011. Säätiön omaisuus siirtyi Kaavin kunnalle, joka lahjoitti säätiölle sitä perustettaessa Niinivaaran kylässä sijaitsevan Rakkine -nimisen tilan. Vaikkosäätiön tarkoituksena oli toimillaan lisätä Vaikkojoen tunnettavuutta ja toimia Rakkine -tilan ja sitä ympäröivien alueiden kehittäjänä ja koordinoijana. Säätiön asiamiehenä/sihteerinä toimi vapaa-aikatoimensihteeri.

 

Ajo-ohje Rakkinekoskelle
Vaikontie 776: 
Koordinaatit: P 63°3,636', I 28°49,573'
Kaavilta: kirkonkylän ohi, kirkon jälkeen (n. 200 m) -> vasemmalle (Kortteisentie) n. 18 km -> vasemmalle (Vaikkojoentie) n. 8 km -> vasemmalle (Vaikontie) n. 2,5 km
Luikonlahdesta: Outokumpuun päin vajaa 1 km -> vasemmalle Juuantietä (Sivakkavaaraan ja Niinivaaraan menevää tietä) n. 14 km, -> vasemmalle (Vaikontie) n. 7 km.
Juuasta: Luikonlahdentietä n. 37 km Niinivaaraan -> oikealle (Vaikontie) n. 7 km.

HUOM! Rakkinekosken sillan ylittäminen henkilöautolla on sallittu omalla vastuulla.