Melonta
Vaikkojoki on noin 50 kilometrin mittainen suojeltu vesireitti, joka lähtee Juuan Vaikkojärvestä ja laskee Kaavin puolelle. Se on luonteeltaan tummavetinen, kapea ja erämainen joki. Vaikeusasteeltaan se soveltuu lähes kaikille melojille, joskaan sitä ei voi suositella ensikertalaisille ilman opasta.
Vaikkojoen reitti on kolmiosainen. Ensimmäinen kolmannes on asumatonta erämaata ja luonnontilaista jokea, joka on parhaimmillaan korkean veden aikaan. Jo keskivedellä osuus on matala ja pohjakosketuksilta on vaikea välttyä. Tällä osuudella on tusinan verran koskia ja saheja, jotka ovat luokittelemattomia, helpohkoja laskettavia.
Lietejärveltä alkaa joen toinen vaativampi osuus. Tämä jakso on aikoinaan uittoa varten perattu, mutta viime vuosina entisöity työntämällä kivet takasin koskiin. Keskiosan 19 koskesta muutamat antavat haasteita kokeneellekin laskijalle III-luokan verran. Siksi osuudella suositellaankin käytettäväksi aukkopeitettä ja kypärää. Korkeuseroa tälle 24 kilometrin jaksolle Polvikoski mukaan lukien kertyy viitisenkymmentä metriä.
Joen kolmas osuus on suhteellisen sileää taivalta järvien välisine koskineen, jotka ovat helppoja, virtamaisia melonnan keventäjiä. Viimeinen näistä koskista on Melttusvirta, josta pääsee Kaavinjärveä joko päätepisteeseen Kaavin kirkonkylän rantaan tai Rikkavedelle ja edelleen vaikkapa Saimaalle.
Jokireitillä on leiri- ja taukopaikkoja, joilla on hyvä varustus, huolto ja opastus. Koskien nimet, pudotuskorkeudet, pituudet ja luokitukset on merkitty kylteillä maastoon lähes kaikilla koskilla.
Katso melontaohjeet, koskiluokitukset ja kartta Vaikkojoki-esitteestä (pdf)
Koskenlasku
Vaikkojoen Kusiaiskoskelta alkavat ohjatut koskenlaskuretket tarjoavat turvallisen mahdollisuuden päästä nauttimaan koskien kuohuista.
Suurella koskiveneellä tehtävän retken aikana lasketellaan parinkymmenen kilometrin matkalla kymmenkunta koskea.
Koskiveneretkiä tarjoaa Vaikon loma ja lohi.