Takaisin

Tietoa koronaviruksesta

Päivitetty 22.9.2020 
 

Suomessa koronatartuntojen määrä on selvässä kasvussa. Tilannekatsausta koronaviruksesta voi seurata THL:n sivuilta. Koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus. 

Tartuntatautien ehkäisemiseksi tulee noudattaa THL:n ohjeistuksia käsihygienian ja yksimisen osalta sekä THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä.
 

Jos epäilet saaneesi tartunnan, toimi näin
On tärkeää, että kaikki koronavirusepäilyt tutkitaan laboratoriotestillä. Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Ota yhteyttä omalle terveysasemallesi soittamalla ajanvaraukseen. Virka-ajan ulkopuolella soita KYS päivystyksen neuvontanumeroon 116 117. On tärkeää olla puhelimitse yhteydessä yhteyspäivystyksen neuvontanumeroon ennen kuin saapuu paikalle. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, on tärkeää selvittää mistä olet saanut tartunnan ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään jatkotartuntojen tunnistamiseksi ja epidemian leviämisen estämiseksi.
 

Sairasta lievät oireet kotona
Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat. Töihin, kouluun tai päiväkotiin ei tule mennä.

Kaikki henkilöt, joilla on epäily koronavirustartunnasta tai influenssasta, tulee pysyä kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Olen iäkäs ja/tai kuulun riskiryhmään. Miten toimin koronavirustilanteessa?

Kun toimit näiden ohjeiden mukaan, vähennät riskiä saada koronavirustartunta.    

 • Noudata yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi
 • Pidä yhteyttä läheisiisi. Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa edelleen pidättyvää linjaa ja käyttää yksilöllistä harkintaa.
 • Kun hoidat kauppa- ja apteekkiasioita tai käyt terveyskeskuksessa
  • huolehdi käsihygieniasta ja pidä vähintään 1-2 metrin turvaväli muihin ihmisiin
  • vältä asiointia ruuhka-aikaan ja pitempiaikaista oleskelua kaupoissa
 • Pyydä kotikunnaltasi tarvittaessa apua esimerkiksi ruoan hankintaan ja apteekkiasioihin
 • Voit myös valtuuttaa toisen henkilön hakemaan reseptilääkkeesi puolestasi 
 • Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, vältä kontakteja muihin ihmisiin ja ota yhteys lääkäriin 
 • Hakeudu hoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jos sairastut tai sinulla on pitkäaikaissairaus, joka vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä terveydenhuollossa.
 • Lisätietoa koronaviruksesta saa myös puhelimitse numerosta 0295 535 535. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.


Läheiseni on iäkäs ja/tai kuuluu riskiryhmään. Mitä minun tulisi ottaa huomioon koronavirustilanteessa?

Naapurit ja läheiset ihmiset ovat tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa. Toimi näin, niin vähennät tartuntariskiä

 • Älä vieraile iäkkäiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.
 • Pidä yhteyttä esimerkiksi puhelimitse tai verkossa tai tapaa läheistäsi ulkona.
 • Kun vierailet  iäkkäiden ja muiden riskiryhmään kuuluvien luona, sinun  on hyvä noudattaa lähikontakteissa edelleen pidättyvää linjaa ja käyttää yksilöllistä harkintaa
  • vältä kättelyä, halaamista tai muita ylimääräisiä lähikontakteja
  • käytä kasvomaskia tai suu-nenäsuojusta. Jos niitä ei ole saatavilla, suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla. 
  • huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun ja kun olet kosketellut esimerkiksi ovenkahvoja.
 • Jos olet omaishoitaja tai henkilökohtainen avustaja, ota huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä ja noudata viranomaisten ohjeita.


Olen iäkäs tai kuulun riskiryhmään.  Miten vahvistan hyvinvointiani ja toimintakykyäni koronatilanteessa?
Aktiivisuus ja omien fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten kykyjen monipuolinen käyttö pitää yllä hyvinvointia ja toimintakykyä.

 • Löydä itsellesi mielekästä tekemistä. Se voi olla mitä tahansa, esimerkiksi kotitöitä, leivontaa, käsitöitä, lukemista tai piha- ja puutarhatöitä.
 • Liiku päivittäin. Käy ulkoilemassa ja jumppaa kotona. Kun lähdet ulos, muista pitää kahden metrin turvaväli.
 • Syö säännöllisesti ja monipuolisesti. Pidä yllä hyvää ateriarytmiä. Huolehdi myös, että saat tarpeeksi nestettä.
 • Pidä yhteyttä läheisiin ja ystäviin myös poikkeusaikana. Käytä etäyhteydenpitovälineitä kuten puhelinta ja videopuheluita. Jos tapaat jonkun kasvotusten, pidä huolta kahden metrin turvavälistä.
 • Kun tarvitset apua, pyydä sitä. Voit pyytää apua esimerkiksi läheisiltäsi, naapureiltasi, omalta kotikunnaltasi, seurakunnaltasi tai järjestöltä. Voit saada apua esimerkiksi kauppa- ja apteekkiasioiden hoitamiseen. 
 • Hyödynnä verkon monet palvelut. Virtuaalisesti voit muun muassa osallistua konsertteihin, käydä taidenäyttelyssä, mennä jumalanpalvelukseen, jumpata tai lähteä luontoretkelle.
 • Älä peru varattuja lääkäriaikoja ilman syytä tai jätä sairauksiasi hoitamatta. Hoida myös tarvitsemiisi sosiaalipalveluihin liittyvät asiat.


Vapaa-ajan toiminta
Hallituksen antaman suosituksen mukaan tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.  Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.
 

Valtakunnallinen neuvontapuhelin
Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

HUSin tuottama Mielenterveystalon Koronahuoli -chat palvelee läpi kesän
Koronahuoli-chat on kaikille suomalaisille avoin, maksuton, kahdenkeskeinen chat. Lisätietoja tiedotteessa.
 

Aluehallintovirasto kehottaa seuraamaan aktiivisesti THL:n sivustoja COVID19-virukseen liittyen:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
Koronavirustartuntojen torjunnasta pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköissä on seuraava sivusto:  
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/koronavirustartuntojen-torjunta-pitkaaikaishoidon-ja-hoivan-toimintayksikoissa

 

On this page you can find instructions concerning Coronavirus COVID-19:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta/koronatietoa-eri-kielilla

https://www.infofinland.fi/en/living-in-finland/problem-situations/coronavirus

https://tem.fi/tietoa-koronaviruksesta-eri-kielilla