Takaisin

Tiedote kasvomaskien jakelusta

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä – maskien jakamista vähävaraisille valmistellaan 

Päivitetty 20.8.2020

Kaavin kunta valmistelee kasvomaskien jakelua vähävaraisille ja jakelu tullaan toteuttamaan Kaavin työpajan toimesta tiistaista 25.8. alkaen. Jakelusta annetaan lisäohjeita maanantaina 24.8. Kaavin kotisivuilla.

Valtioneuvosto yhteistyössä THL:n kanssa on julkaissut suosituksen kasvomaskin käytöstä. THL suosittelee kasvomaskin käyttöä yli 15-vuotiaille henkilöille niissä sairaanhoitopiireissä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus koskee myös Pohjois-Savoa. 
 
Kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:
  • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Suosituksen mukaan maskia voi käyttää muissakin tilanteissa, joissa lähikontaktin välttäminen ei onnistu. 

Valtioneuvosto on linjannut, että kansalaiset vastaavat kasvomaskien hankinnasta itse. Kunnat on velvoitettu huolehtimaan siitä, että maskeja on saatavilla ilmaiseksi kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville vähävaraisille.
 
Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin. Terveyspalveluihin tulee ottaa aina ensin yhteyttä puhelimitse, jolloin hoitaja antaa ohjeet testiin ja hoitoon hakeutumiseen. Perusterveydenhuollon liikelaitos Kysterin koronatiedotus puhelimessa 044 7171 459.